Elang Cyber Blog

Be Complete

RAM (Memory)

Author : » Date : 19 November 2012 » Category : Oprek PC » Tags : , , , » Views : 2790 kali

RAM  (singkatan bagi Random Access Memory, kadang-kadang dirujuk oleh peruncit sebagai ingatan sahaja ), adalah sama dengan memori jangka pendek komputer. Perkara komputer mengakses kerap (seperti fail-fail program yang kerap digunakan) atau perlu untuk menyimpan secara sementara (seperti sesuatu yang anda memotong atau menyalin ke clipboard dalam sistem operasi untuk tampal di tempat lain) disimpan dalam RAM.

RAM yang digunakan oleh majoriti komputer hari ini adalah SDRAM, atau Synchronous Dynamic Random Access Memory. Semua ini bermakna bahawa RAM menjalankan arahan selari dengan CPU, dan tidak adalah sesuatu yang anda perlu ingat sering (jika pernah).

RAM disebut sebagai capaian rawak kerana apa-apa jua yang disimpan dalam RAM boleh diakses dalam jumlah masa yang sama, tanpa mengira di mana ia disimpan di dalam modul. Ini adalah berbeza cara kerja cakera keras, yang menggunakan bahagian-bahagian fizikal yang perlu untuk bergerak ke tempat yang betul untuk mengakses data.

Kerana ia tidak perlu menunggu untuk bahagian-bahagian fizikal untuk mencari data, RAM adalah lebih cepat daripada media magnet (cakera keras) dan media optik (CD / DVD drive); bagaimanapun, terdapat besar-besaran perdagangan-off: RAM adalah contoh memori yang tidak menentu. Ini bermakna bahawa semua data yang disimpan dalam RAM akan hilang apabila komputer dimatikan manakala data yang disimpan pada cakera keras (yang merupakan satu bentuk bukan menentu penyimpanan) disimpan selamat dan bunyi.

Perbezaan lain yang besar antara RAM dan cakera keras adalah harga kepada nisbah kapasiti. Harga purata bagi 4 gigabait RAM “nilai” adalah kira-kira harga yang sama seperti terabyte 1.5 (atau kira-kira 1500 gigabait) cakera keras.

UKURAN RAM

Terdapat dua ukuran RAM utama – DIMM (digunakan dalam desktop) dan SO-DIMM (digunakan dalam komputer riba dan beberapa komputer berasaskan Mini-ITX). DIMM bermaksud Dual In-line Memory Module, dan PP di SO-DIMM hanya bermaksud Panjang Kecil. Kebanyakan orang hanya merujuk kepada mereka sebagai Laptop, Desktop dan ingatan yang pastinya lebih mudah untuk diingati.
Ia pergi tanpa mengatakan bahwa SO-DIMM akan kos jauh lebih daripada DIMM dengan kapasiti yang sama, kerana ia mempunyai untuk memenuhi jumlah yang sama memori ke dalam jejak kira-kira ukuran separuh.

Perkara yang harus dilihat apabila membeli RAM

Terdapat beberapa perkara yang anda perlu memerhatikan apabila pergi keluar untuk membeli RAM, sama ada sebagai menaik taraf atau komputer baru. Perkara besar memilih soket kanan / kelajuan
– Ini adalah berkaitan seperti yang saya akan terangkan di bawah.

soket

Selain ukuran yang berbeda RAM (DIMM dan SO-DIMM), masing-masing mempunyai generasi yang berbeza – yang paling biasa kini DDR (1), DDR2 dan DDR3.

DDR bermaksud Double Data Rate, dengan bilangan
berikutan sekadar menjadi generasi, iaitu, DDR2 digantikan DDR sebagai jenis standard memori sekitar tahun 2004.

DDR3 seterusnya menjadi jenis yang paling biasa memori untuk komputer baru pada tahun 2009-an.

RAM

Belum ada Komentar.

Tinggalkan Komentar

*
*
-

*